özdisan

Başvuru


2022 Buluş Şenliği’ne katılımcı olarak başvurmak için aşağıdaki butonlardan kendinize uygun olana tıklayarak size yönlendirilen formu doldurunuz.


Okul başvurusu


Hobici Başvurusu

Şimdiye Kadar

0
ŞENLİĞE
0
+
PROJE İLE
0
+
ÖĞRENCİ

Katılım Sağladı

Başvuru Şartları

2022 BULUŞ ŞENLİĞİ
Buluş Şenliği İstanbul, The JPL Annual Invention Challenge yarışması Özdisan Elektronik bünyesinde bu yıl İstanbul’da düzenleniyor.

Bu yılın yarışması “MİNYATÜR KALELER” adını taşıyor. Amaç ve kurallar aşağıdaki gibidir. Bu yarışma ile ilgili sorularınızı 0216 420 18 82 nolu telefondan veya info@bulussenligi.com eposta adresinden yetkililere sorabilirsiniz. Amaç : En fazla beş lastik topu kurallarda tanımı yapılmış hedeflere atabilecek bir cihaz yapınız. Başarılan her hedef için puan verilecek ve toplamda en yüksek puanı alan ekip yarışmayı kazanacaktır.
Kurallar :
1) Katılma koşulu: Konuya ilgi duyan tüm bilim hobicileri yarışmaya katılabilir. Yarışma Türkiye’de bulunan tüm orta dereceli okullara açıktır.
2) Başvurular : Okul başvurularında ekiplerdeki tüm bireylerin, öğretmen veya refakatçinin adları forma yazılmış olmalıdır. Her ekibin bir iletişim elemanı olacak ve yarışma düzenleyicileri ile iletişim bu eleman üzerinden yapılacaktır.
3) KVKK uyarınca yarışmacıların resim, ses ve videoların yayınlanması ile ilgili yetki belgesi başvuru tarihinde teslim edilecektir.
4) Elemeler : Başvuru sayısı 40’tan fazla olursa ön eleme yapılabilir. Ön eleme yapılacaksa başvuru sırasına bakılmaksızın tüm başvuru sahipleri ön elemeye katılmak zorundadır.
5) Finaller : 10 Aralık 2022 Cumartesi günü
6) Cihaz ile ilgili kurallar :
a) Kural 8’de tanımlanmış lastik topları yarışma alanına yerleştirilmiş 5 farklı hedefe Kural 7’ye uygun olarak fırlatabilmelidir. Top, yerde veya şekil 1’de gösterilen daha yüksek bir konumda başlayabilir. Her seferde bir top atılacaktır. Her top sadece bir kez atılabilir. Bir hedef başarıyla vurulduğunda o hedeften başka topla daha fazla puan kazanılamaz. Her atıştan sonra cihaza kalibrasyon ayarı yapılabilir.
b) Beş lastik topu 60 saniye içinde atabilmelidir. 60 saniye zarfında atılamayan top geçerli sayılmayacaktır.
c) Toplara herhangi bir değişiklik yapılamaz. Hiçbir bant veya yapışkanın toplara değmemesi gerekir.
d) Her atış tek bir eylemle başlatılmalıdır (bir ipin kesilmesi, bir düğmeye basılması, bir pimin çekilmesi, bir kütlenin düşürülmesi vb). Başlangıç eyleminde insan eliyle topa dinamik veya potansiyel enerji verip hareket sağlayacak kuvvet sisteme aktarılamaz.
e) BU MADDE İPTAL EDİLDİ
f) Topu hedefe atabilmelidir. Topu itmeye izin verilmez. Topu itme veya atma eylemi olduğuna karar yetkisi hakeme aittir. Topun bir atma/fırlatma eylemiyle hareket aldığına kesin olarak emin olunması tavsiye edilir.
g) Yarışma öncesi, süresince ve bittikten sonra Kural 9’da tanımlanmış kurulum alanı dışına taşmadan kalabilmelidir. Bu kuralın ihlal edildiği her atış ile kazanılan puanlar silinecektir. Cihaz için yükseklik limiti yoktur.
h) Güvenli enerji kaynakları kullanılmalıdır. Güvensiz enerji kaynaklarına örnek kimyasal patlamalar, kostik-yakıcı gazlar, havai fişek ve roket motorları sayılabilir. Yüksek basınçlı gazlar, vakumlu sistemler ve şüphe duyulan enerji kaynakları ile ilgili mutlaka önceden izin alınmalıdır. 15A elektrik soketi yarışma parkurunda tedarik edilecektir.
İ) Zehirleyici olmayan güvenli her malzeme kullanılabilir.
j) Yarışma düzenleyicisinin vereceği 10cm x 10cm boyutlu katılım numarası cihazın iki cephesine iliştirilmeli/asılmalıdır.
k) Cihaz, kelepçe, mandal, bant, yapışkan vb. bile zemine sabitlenemez. Cihaz kendi ağırlığıyla sabit durabilmelidir. Bu amaçla ek ağırlık kullanılabilir. Kullanılan ağırlık cihazın ağırlığına dahil Kabul edilir.
l) Zemin düzensizliklerine adapte olabilmelidir.
m) Seçme yapılırsa seçmelerdeki cihaz ile finaldeki cihaz arasında büyük bir fark olmamalıdır. Cihazın ana konsepti, yani enerji kaynağı tipi, manevra metodu, ve boyutu değiştirilmemelidir. Ufak çaplı iyileştirmeler yapılabilir. Bu konuda karar yetkisi Saha Hakeminindir.
7) Hedef tanımı: Hedefler minyatür futbol kalesine benzer dikdörtgen kalelerdir (Şekle bakınız). Her hedefin zorluk derecesine göre farklı puan değeri vardır. Hedefler net 30 cm yüksekliğindedir ve yere kendi ağırlığı ile oturur. Bir hedef yerinden oynarsa bir sonraki yarışmacıdan önce tekrar yerine koyulur. Kaleler 5 x 5cm kesitli tahtadan imal edilmiştir.
a) Hedef A en soldaki hedeftir ve içten içe 25cm genişliktedir
b) Hedef B soldan ikinci hedeftir. İçten içe 32cm genişliğe sahiptir.
c) Hedef C merkezdedir. İçten içe 25cm genişliktedir. Bu hedeften puan kazanmak için topun kalenin içinden geçip ortada dikili 2,5cm çaplı bir kazığa değmesi gerekir, kazığı devirmesi gerekmez. Kazığın yüksekliği 30cm’dir.
d) Hedef D sağdan ikinci hedeftir. Genişliği 25cm’dir
e) Hedef E en sağdaki hedeftir. Genişliği 32cm’dir.

8) Lastik top : Lastik toplar son derece elastik “Rhino Skin Poly Playground Ball” olarak bilinen Champion Sports tarafından imal edilmiş toplardır. Stok kodu PX4SET tir. 6’lı seti www.amazon.com’da 28.99usd fiyatla satılmaktadır. Yarışmaya başvuranlara 100 TL depozit mukabili bir adet top egzersiz amaçlı olarak verilecektir. Yarışmaya katılım sırasında 100 TL depozit iade edilecektir. Topla ilgili bilgiler şöyledir :
a) Ağırlık 119gr
b) Şişik topun dış çapı yaklaşık 13.33cm
c) Top yaklaşık 10 PSI basınçla şişirilecektir
d) Top 36 inç’ten (91.44cm) sert zemine düştüğünde 27,5 inç (70cm) kadar sıçramaktadır Bilgiler fikir vermek içindir, garanti edilmez. Atmosferik, meteoerolojik ve zeminsel koşullara göre farklılık gösterebilir. Sadece top çapının kurallardaki ölçüde olması sağlanacaktır.

9) Yarışma alanı : En az 6 metre genişlikte ve 7 metre uzunluktadır.

Şekil 1 : Hazırlık alanı ve hedeflerin konumu zemin beton olup yüzey düzensizlikleri içerebilir. Cihaz kurulum alanı 2m x 2m kare şeklindedir. Ekipler hazır oluş sırasına göre hazırlık alanına geleceklerdir.
10) Puanlama Bir hedefi başarıyla tamamlamak için topun tamamının kaleyi geçmesi gerekir. Sadece Hedef C için topun kazığa değmesi şarttır. Puanlar iki parametreye göre verilecektir. İlk parametre Hedef puanı, ikinci parametre ise top rengi çarpanıdır.
a) Her hedefin kendi zorluk puanı vardır:
I) Hedef A 20 puan
II) Hedef B 10 puan
III) Hedef C 30 puan
IV) Hedef D 20 puan
V) Hedef E 10 puan Toplar .. Mavi – Kırmızı – Sarı – Yeşil – Turuncu sırasıyla atılmalıdır.

b) Her topun çarpanı başarılan hedefin puanıyla çarpılacaktır.

I) Mavi topun çarpanı 3
III) Kırmızı ve sarı topun çarpanı 2
III) Yeşil ve Turuncu topun çarpanı 1 dir Örneğin Sarı topla Hedef B’yi başarırsanız 2 x 10 = 20 puan kazanırsınız. Mümkün olan maksimum puan 190’dır.
11) Yarışma prosedürü: Ekipler yarışma alanına hazır oluş sırasına göre rastgele geleceklerdir. Her ekibe kurulum için 3 dakika süre verilecektir. Güvenlik danışmanı kurulum sırasında cihazı güvenlik açısından inceleyeceklerdir ve bir güvenlik riski görürlerse ekibi ikaz edecek ve güvenlik tehlikesi görürlerse kurulumu durdurma komutu verebileceklerdir. Süre kısıtlamaları katı olarak uygulanacaktır. Kurulum bitiminde ekibe 5 top verilecek ve her topun başlangıç noktasında ya da onun düşey hizasında olmasına dikkat edilecektir. Her ekip bir sunucu tayin edecek ve sunucu kuruluma karışmayıp ekip ve cihaz hakkında bilgi verecektir.
a) Ekip hazır olunca hazır olduğunu beyan edecek ve Orta Hakemin 3 – 2 – 1 – Başla! Komutuyla cihaza start verecek,
b) aynı anda kronometreler işlemeye başlayacaktır. 15 saniye kaldığında Kronometre Hakemi “ONBEŞ” diye bağıracak, 60 saniye sona erdiğinde “DUR” diye bağıracaktır. Bu andan önce yapılmış atış geçerli sayılacak ama sonra yeni bir atış yapılamayacaktır.
c) 60 saniye dolmadan 5 top atılmışsa hakem beşinci top atıldığı anda “DUR” diye bağıracak ve kronometreler durdurulacaktır. Resmi zaman belirlenecek ve tabelaya işlenecektir.
d) Saha Hakemi atışları gözleyecek ve kuralların uygulandığına emin olacak, ilk harekette elle enerji aktarılmadığına, topun itilmeyip darbeyle atıldığına, cihazın her atıştan önce, sırasında ve sonrasında kurulum alanından taşmadığına dikkat edecek, herhangi bir ihlal görürse “HATA” diye bağıracak.
e) Orta Hakem topların hedefe ulaştığını gözleyecek ve her hedefe ulaşımda “İYİ” diye bağıracak
f) Tabelacı renk ve hedef çarpanlarından her atış için skoru tespit edecek bunun için Orta Hakemin “İYİ” komutunu bekleyecek ve tabelaya yazacak,
g) Tabelacı her top için puanları tabelaya yazacak ve giriş formuna işleyecek
h) Tabelacı 5 top sonunda puanları toplayıp Anonsçuya bildirecek ve anonsçu skor ve süreyi ilan edecek Ekipler yarışmadan sonra cihazlarını bekleme alanına götürecek. En yüksek puanı alan ekip birinci olacak. Puan eşitliği varsa daha kısa sürede başaran ekip avantajlı olacak, 0.05 saniyeden daha küçük fark varsa eşit sayılacak

2022 Buluş Şenliği


Özdisan


Facebook


Instagram


Linkedin


Jet Propulsion Laboratory


Nasa


Doğuş Üniversitesi

Buluş Şenliği Yarışması Kayıtları Tamamlandı


Buluş Şenliği Başarıyla Tamamlandı!

🎉 Teşekkürler! 🎉

Buluş Şenliği'ne katılan tüm öğrencilere, öğretmenlere ve destekçilere teşekkür ederiz. Etkinliğimiz büyük bir başarıyla sona erdi ve birlikte unutulmaz anlar yaşadık. Şenliğimizde gösterdiğiniz muhteşem performans ve yaratıcılık için herkese teşekkür ederiz.

Yarışma sonuçları ve gelecek etkinliklerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için bizi takip etmeye devam edin!

 

This will close in 0 seconds